Skip to main content
eventbanner 2000x1125 (10)

Bea Szenfelds nya moln-konstverk blir mittpunkt i Maxim foajé

Fredag 4 april invigs Bea Szenfelds nya konstverk Icke-vetandets moln (The Cloud of Unknowing) på Maxim vid Karlaplan i Stockholm. Den spektakulära installationen i handklippt papper är en del av Maxims nya satsning på konst som spänner över det historiska, det nya, det internationella, det provocerande och det vackert hållbara. Verket får en permanent plats i foajén, tillgänglig för såväl Maxims publik, gäster i Maxims nyöppnade restaurang Framfickan och förbipasserande.

Med Icke-vetandets moln utforskar Bea Szenfeld molnets symbolik, från dess mytologiska och religiösa betydelser i historien till dess samtida klimatförankring. Titeln hänvisar till den medeltida boken “The Cloud of Unknowing”, skriven under en orolig tid i Europas historia, en tid som på många sätt speglar dagens samhälle. Installationen uppmanar betraktaren att stanna upp, lyfta blicken och kontemplera det ogripbara i tillvaron.

– Molnet har ett starkt symbolvärde för oss människor samtidigt som det direkt påverkar våra liv. De senaste åren har molnfysiker observerat en minskning av moln, och världen över forskar man nu på hur detta kommer påverka oss samt klimatet. Men det är aldrig så, att en tid är bara ond. Ont och gott existerar alltid samtidigt. Så passa på och ta dig tid att stanna upp och rikta blicken mot himlen och njut av några minuters sorgfri molnåskådning, säger Bea Szenfeld.

Bea Szenfeld: Icke-vetandets moln (The Cloud of Unknowing)
En installation i form av moln av handklippt papper.
”…först ska de som dött i Kristus uppstå. Därefter ska vi som lever och är kvar ryckas upp bland moln tillsammans med dem för att möta Herren i rymden. Och så ska vi alltid vara hos Herren.” 1 Tess. 4:17

Molnet har ett starkt symbolvärde för oss människor. Redan under antiken, särskilt i grekisk-romersk mytologi, representerade molnsymbolen gudarnas hem men blev också symbolen för det ogripbara i tillvaron, föränderlighet och ensamhet samt en metafor för porten till det himmelska riket

Titeln på verket, ”The Cloud of Unknowing”, är samma som titeln på en bok som skrevs i slutet på 1300 talet, en tid som påminner mycket om idag. Europa var fylld av oro och uppbrott samt krig. Många trodde att den yttersta domen var nära, pesten härjade och världens slut nalkades. Men det var inte bara en ond tid, för 1300 talet var mystikens stora årtionde. Vi vet med facit i hand att hårda tider driver människor att söka ökad kraft och att hitta inspiration för att genomlida misär och elände. Boken är skriven av en munk och  beskriver bla läran om kontemplation samt upplevelsen av en inre och osynlig värld, bortom alla ord och ting.

”Inte ett moln på himlen” – De senaste åren har molnfysiker observerat en minskning av moln, och världen över forskar man nu på hur detta kommer påverka oss samt klimatet. Men det är aldrig så, att en tid är bara ond. Ont och gott existerar alltid samtidigt. Så passa på och ta dig tid att stanna upp och rikta blicken mot himlen och njut av några minuters sorgfri molnåskådning.

Vill du träffa likasinnade molnfantaster eller titta på foton på ett och samma moln från 50 olika vinklar, så rekommenderar jag denna organisation: cloud appreciationsociety.org.

Om Bea Szenfeld
Bea Szenfeld (f. 1972 Polen) är utbildad vid Beckmans designhögskola. Hennes arbete kännetecknar experimentella och konstnärliga plagg i oväntade material, mestadels papper, skapade helt för hand i hennes ateljé i Stockholm. Hon har utvecklat pappershantverket till en helt egen genre och hennes plagg har burits av artister som Lady Gaga, Björk och Laleh. Szenfelds verk har bla ställts ut på Dunkers kulturhus, Liljevalchs konsthall, MET museum i NY, Kulturen i Lund, Sara Kulturhus, Östasiatiska museet i Stockholm och Amerikansk Svenska Institutet i Minneapolis.

Hon har emottagit en rad stipendium, bla Gannevik stipendium, hederspris i konst från Stockholm stad, Sven Harrys kulturpris, Svenska Kyrkans kulturstipendium, Konstnärsnämndens arbetsstipendium samt tilldelats en silver medalj i hantverk från Kungliga Patriotiska Sällskapet.

Återvinning och remake är också teman som hon gärna återkommer till, bla i tv programmet Gokväll på SVT. Hon sitter i styrelsen för Stockholms Hantverksförening, ingår i juryn för Ung Svensk Form samt håller i workshops i pappershantverk.

 

 

Boka bord