Skip to main content
035.press

Möt Mikael Salo, delägare i Maxim och grundare och vd för Scandinavian State of Sustainability

Mikael Salo en av Sveriges främsta hållbarhets- och ESG-experter med ett långt förflutet inom media och hållbarhet. Han var chefredaktör för Miljöaktuellt och Aktuell Hållbarhet i 15 år och har skapat och modererat hundratals konferenser och seminarier inom miljö, klimat, social hållbarhet.

Varför blev du engagerad och delägare i Maxim?
Livets hemlighet finns i konsten, som Oscar Wilde sa. Utan musik vore livet ett misstag, för att citera Nietzsche. Det är ett makalöst spännande projekt att tillsammans med en fantastiskt konstellation starta, innovera, affärsutveckla, finansiera, och fullständigt renovera, och slutligen öppna ett kulturhus, med värdegrund i demokrati och hållbarhet.

Vad önskar du att Maxim ska bli för plats och fylla för behov?
En pulserade kulturdestination som överraskar, utmanar, förlöser och skapar glädje. Vi lever i en tid av polarisering, konflikter och snabb förändring. Genom att skapa en plats för kvalitativ kultur, konst och samtal om svåra utmanande frågor hoppas jag Maxim kan bidra med nya både själsliga och intellektuella upplevelser och perspektiv. Magi skapas genom att beröra både känsla och intellekt.

Har du något innehåll du drömmer ska få ta plats på Maxim?
Åh, det är så mycket jag ser fram emot. Kultur och scenkonst är mina kollegor mästare på, så jag ser fram emot att få uppleva vad de skapar och kurerar.

Vad bidrar du med till nya Maxim?

Ett av mina ansvarsområden är att Maxim ska bli en fantastisk plats för konferenser, seminarier och möten av olika slag. Jag vill också bidra till att Maxim är platsen för agendasättande konferenser och samtal om vår tids avgörande frågor, inte minst inom klimat, miljö och social hållbarhet.

Vi vill också att Maxim ska vara innovativt och så småningom ligga i framkant när det kommer till hållbarhet, ur alla möjliga aspekter.

Det vore också fantastiskt att skapa en gala för vårdens alla hjältar. Det är en yrkeskår som onekligen behöver lyftas och hyllas mer. Jag mötte hundratals av dessa fantastiska själar när jag för snart tio månader sedan blev svårt sjuk, hamnade i ECMO-maskin och tvingades amputera båda benen för att få spela andra halvlek. Jag har alltså på nära håll upplevt deras omsorg och vård, som många tyvärr måste utföra med för låg lön och i viss utsträckning även orimliga arbetsvillkor.

Vad hoppas du på för reaktioner från publiken efter deras första besök?
Glädje, njutning, hopp, gemenskap och mycket mer – stimulans av alla sex sinnen helt enkelt. Förhoppningsvis med en stark längtan efter att komma tillbaka snart igen.

Mer om Mikael
Mikael Salo har studerat till civilingenjör i industriell produktion och miljömanagement vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.

Med långt förflutet som chefredaktör och affärsansvarig i bland annat Dagens industri-gruppen startade han sitt eget bolag som hållbarhetsexpert och har bland annat tagit sig an uppdrag som hållbarhetschef på ett mindre börsnoterat bolag. Han utbildar också styrelser och företagsledningar samt är verksam som moderator, samtalsledare och facilitator.

Boka bord