Skip to main content

Amanda Bergman, Wu-Tang Clan, Puccinis Tosca, Mapei och iranska Sogand på nyöppnade Maxim i höst

Fredag den 20 september öppnar äntligen nya Maxim i Stockholm! Först ut i det nyrenoverade kulturhuset vid Karlaplan blir en utsåld konsert med Sarah Klang. Därefter väntar en spännande höst med bred repertoar för många smaker, såsom konsertkvällar med Amanda Bergman, Mapei, Little Jinder och Helen Sjöholm & Anna Stadling, en exklusiv visning av dokumentären “ODB – Wu-Tang Forever”, en konsert med den iranska sångerskan Sogand, en efterlängtad kväll med Club Killers och operaföreställningar från Metropolitan Opera.

Exempel på nya programpunkter i höst

29 september exklusiv visning av dokumentären “ODB – Wu-Tang Forever”

Maxim och We deh Culture presenterar en exklusiv visning av den omdiskuterade dokumentärfilmen om Ol’ Dirty Bastards liv, en av grundarna till det legendariska hiphopkollektivet Wu-Tang Clan. Filmvisningen efterföljs av ett samtal lett av Raymond Peroti där bland andra artisten Feven, som tidigare samarbetat med Wu-Tang Clan, och dokumentärfilmaren Lamin Daniel Jadama medverkar. Till föreställningen kan gästerna köpa till en specialkomponerad måltid inspirerad av soul food och japansk kultur, tillägnad Ol’ Dirty Bastard.

4 oktober konsert med Majid Razavi
Den iranske sångaren och låtskrivaren Majid Razavi är ett stort namn inom persisk popmusik och hans elektrifierande framträdanden har trollbundit publik världen över. Nu kommer han för första gången till Europa för att uppträda och gästar Maxim. Majid Razavi är känd för sina emotionella ballader och energifyllda poplåtar, som ofta kombinerar traditionella iranska musikinslag med moderna popbeats.

6 okt Live på bio: Offenbachs “Hoffmans äventyr”
Hösten på Maxim fylls med fantastiska operauppsättningar från Metropolitan Opera i New York. Först ut är Offenbachs poetiska sista opera “Hoffman äventyr”. Den franske tenoren Benjamin Bernheim gör huvudrollen som den plågade poeten, tillsammans med den amerikanska sopranen Erin Morley som Olympia. Sydafrikanska sopranen Pretty Yende gör Antonia och franska mezzosopranen Clémentine Margaine är Giulietta, för att fullborda Hoffmanns trio av älskande. Marco Armiliato dirigerar Bartlett Shers suggestiva produktion, som även inkluderar amerikanske basbarytonen Christian Van Horn som de fyra skurkarna och ryska mezzosopranen Vasilisa Berzhanskaya i hennes debut på Met som Nicklausse.

22 okt Live på bio: Jeanine Tesoris “Grounded”
Den prisbelönta kompositören Jeanine Tesoris kraftfulla nya opera Grounded har premiär på Metropolitan Opera och tar sig an ofta förbisedda frågor sprungna ur 2000-talets krigföring. Kanadensiska mezzosopranen Emily D’Angelo spelar huvudrollen som den skickliga stridspiloten vars oförutsedda graviditet tar henne ur cockpit och landar henne i Las Vegas, där hon styr en Reaper-drönare halvvägs runt om i världen. Amerikanske tenoren Ben Bliss medverkar som den Wyoming-baserade ranchägaren Eric i en produktion av Michael Mayer som ger denna historia liv i en högteknologisk uppsättning som presenterar olika perspektiv på handlingen. Metropolitans musikdirektör Yannick Nézet-Séguin tar platsen på dirigentpulpeten för att leda Tesoris kalejdoskopiska opera.

1 november konsert med Sogand
Sogand är en banbrytande iransk sångerska, känd för att blanda olika musikaliska influenser från sin uppväxt i Iran, sina år i Tyskland och sin nuvarande hemstad London. Hennes unika ljudbild kombinerar iransk hiphop, R&B, pop och traditionell iransk musik. Hon blev känd som en av de första kvinnorna att nå framgång inom den iranska hiphopscenen, och bröt därmed barriärer i en mansdominerad bransch. Sogands musikkarriär tog fart när hon grundade duon Entegham tillsammans med sin vän Farinaz vid 17 års ålder. Vad som började som en hobby utvecklades snabbt till ett seriöst konstnärligt projekt, vilket etablerade henne som en nyckelfigur inom Irans undergroundmusikscen. Under åren har hon samarbetat med olika artister, inklusive sin make, Zakhmi, som också är en iransk hiphopartist.

7 november konsert med Carminho
Ingen musik har besjungit vemodet, ödet och de fattigas lott i livet som fado, och ändå kan inget frammana så mycket glädje och rik känsla av kraft som fadon. Få sångerskor i modern tid har uppdaterat fadon som Carminho och hennes debut tog både Portugal och världen med storm. Maxim är oerhört stolta över att tillsammans med Selam kunna välkomna Carminho till Stockholm för första gången på över ett årtionde.

9 november konsert med Little Jinder
Efter nya albumet “Romantik på svenska” som kom i våras är Little Jinder nu redo att ge sig ut på en omfattande Sverigeturné med start på Maxim! Sedan det stora genombrottet med sitt debutalbum på svenska 2014 har hon etablerat sig som en av Sveriges mest inflytelserika popartister. Med sitt senaste album återvänder Little Jinder till sina elektroniska rötter och den klubbpop som en gång formade hennes unika sound.

16 november konsert med Mapei
Mapei är en äkta multiartist – hon både sjunger, rappar och skriver låtar – och har kallats ”Skandinaviens främsta rappare någonsin” av Timbuktu och Sveriges bästa liveartist av Markus Krunegård. Under sin 15 år långa karriär har hon haft en världshit med låten ”Don’t Wait”, släppt tre album med totalt över 230 miljoner streams globalt och tagit emot Musikförläggarnas pris för Årets Textförfattare. Mapei rör sig sömlöst som en musikalisk kameleont mellan genrer och har samarbetat med artister som Swedish House MafiaMajor LazorRobyn och Timbuktu för att nämna några. Hon har också medverkat i TV4:s “Så mycket bättre” där hennes ”Minns ikväll”, tolkningen av Eagle-Eye Cherrys ”Save Tonight”, blev en stor hit.

23 november Live på bio: Puccinis “Tosca”
Puccinis melodrama om en instabil diva, en sadistisk polischef och en idealistisk konstnär har både kränkt och fängslat publiken i över ett sekel. Den storslagna norska sopranen Lise Davidsen spelar den passionerade divan i David McVicars spännande produktion. Den brittisk-italienska tenoren Freddie De Tommaso gör sin mycket efterlängtade debut på Met som Toscas revolutionära älskare Cavaradossi. Kraftpaketet, den amerikanska barytonen Quinn Kelsey, är den sadistiska polischefen Scarpia. Maestro Xian Zhang dirigerar den medryckande musiken, som innehåller några av Puccinis mest minnesvärda melodier.

Little Jinder, Helen Sjöholm & Anna Stadling, Carminho

Fotocred: pressbild, pressbild, pressbild

1 december konsert med Helen Sjöholm & Anna Stadling
För tredje året i rad firar den hyllade sångduon Helen Sjöholm och Anna Stadling in julen med gemensam julkonsert! Efter snart 40 år av vänskap och musikaliska möten har de samlat på sig sånger som de älskat och levt med alla jular. Dessutom blir det två helt nya låtar, dels deras första gemensamma och dels en helt ny översättning av Abbas gamla låt ”The Way old Friends do” av ingen mindre än Björn Ulvaeus.

5 december “At My Leisure World Tour” med Felipe Esparaza
Komikern Felipe Esparza, känd för sina galna historier och autentiska humor, kommer i höst till Europa för första gången. Efter att ha vunnit NBC ”Last Comic Standing” 2010, har Esparza etablerat sig som en av de främsta ståuppkomikerna idag, med fyra framgångsrika stand-up-specialer på HBO och Netflix, samt sin populära podcast ”What’s Up Fool?”. Förutom sina framgångar inom stand-up har Felipe också blivit ett känt ansikte i tv och film. Han har medverkat i populära serier som ”Superstore” och ”The Eric Andre Show” samt i filmer som ”Guest House” och ”You People” med Eddie Murphy och Jonah Hill.

7 december “The Christmas gospel” med Tensta Gospel Choir
Tensta Gospel Choir ser gospel som julens hjärtslag. Med toner som sprider värme, omtanke och styrkan i gemenskap, framför kören en stämningsfull blandning av säsongens spirituals, klassisk gospel och moderna inslag med jazz- och funkinfluenser. Sedan starten i Tenstakyrkan 1996 har Tensta Gospel Choir fått flera ärofyllda uppdrag på konserthus och festivaler över hela landet, framträdande på Kungens 70-årsdag, Påvens besök i Sverige och i tv-program som “Allsång på Skansen” och “Carina Bergfeldts julspecial”. Tensta Gospel Choir, som bildades för att främja integration bland ungdomar från olika kulturer, har genom åren växt till en kärleksfull familj av röster från hela världen – alla förenade i kärleken till gospelmusiken.

14 december konsert med Amanda Bergman
Amanda Bergman har med en av landets varmaste och mest säregna röster berört människor runt om i världen i över ett decennium. Vad som började under de mystiska pseudonymerna Hajen och Idiot Wind, mynnade senare ut som frontperson i supergruppen och framgångssagan Amason samt hennes egna första soloalbum ‘Docks’. Sedan debuten 2016 har Amanda hunnit köpa en bondgård i Dalarna, släppt tre album med Amason, vunnit priser, turnerat, startat konsertverksamheten ”Rockbonden” och spelat in en SVT-dokumentär om livet och gården. De senaste åtta åren har även kantats av nytt och gammalt liv, psykisk ohälsa och vägen tillbaka samt evigt grubblande över livets stora frågor. Nu är hon äntligen tillbaka med sitt andra album i ordningen “Your Hand Forever Checking On My Fever”.

27 december Club Killers
Alla som någon gång har sett detta storband live vet att det är något alldeles extra. Club Killers är både en klubb och ett band, med en kärna bestående av musiker från bland annat Monster och Weeping Willows. Sedan år 2002 har Club Killers funnits på olika scener i Stockholm och försett staden med värme, energi och kaos till tonerna av ska, rock steady och reggae. Och nu kommer de till Maxim! Håkan Hellström, Shima Niavarani, Magnus Carlson, Goran Kajfes, Anna-Maria Espinosa, Kevin Rowland, Neneh Cherry, Miss Li, Nino Ramsby, Ane Brun och Kajsa Grytt är bara några av de artister som gästat Club Killers live genom åren.

Shori Zand, styrelseordförande, Ellen Tejle, vd, Markus Jägerstedt, delägare, Lia Boysen, delägare.

Fotocred: Mehmet Ali Köken, Anna Dvnik, Anna Dvnik, Anna Dvnik

Om nya Maxim

Efter att ha varit stängt i nästan två år öppnar Maxim i Stockholm nu upp sin anrika scen igen, renoverad och under ny ledning.

Det nya kulturhuset fylls med röster, musik och berättelser från olika delar av världen med målet att bli hela Stockholms nya hemmascen.

På Maxim ska publiken kunna få en känslofylld verklighetsflykt och underhållning genom konst, musik, teater och dans, men också utmaningar och samtal om samtidens avgörande frågor.

Bakom den stora nysatsningen finns en grupp engagerade och erfarna aktörer inom scenkonst, musik, bio, restaurang och hållbarhet – näringslivsprofilen Shori Zand, skådespelaren Lia Boysen, musikern och kompositören Markus Jägerstedt, krögarna Andrew Jones och Tim Alton från Bistro Barbro, hållbarhetsprofilen Mikael Salo och kulturproducenten Ellen Tejle.

Presskontakt

Helena Iles, ILES PR

helena@iles.se

Maxim Stockholm
Boka bord